Hoe boek je sneller progressie met sporten?

Hoe boek je sneller progressie met sporten?

Iedere sporter heeft een bepaald doel voor ogen. Afvallen, aankomen, meer spiermassa, een fitter lichaam, meer energie: wat het ook is, je hebt vast een bepaald sportdoel. Het is belangrijk om deze op te stellen, omdat je hierdoor iets hebt om naar te werken.

 

Natuurlijk maak je, onderweg naar het behalen van je doelen, progressie. Velen vinden echter dat hun progressie niet snel genoeg gaat, of dat ze tegen een plafond aanlopen. Heb je hier list van? Lees dan hier meer over sneller progressie met sporten!

Wees consistent met het sporten

Consistentie en discipline worden nog altijd ondergewaardeerd. Het is simpelweg lastig om op de lange termijn jezelf goed te ontwikkelen, wanneer je niet consistent traint. Een week wel, een week niet, drie weken wel, twee weken niet; het is zeker niet optimaal wanneer je op een goed tempo progressie wilt boeken.

 

Het helpt hierbij om een wekelijks trainingsschema te maken. Welke dag van de week train je een bepaalde groep spieren, en wanneer een andere groep? Door meer overzicht en duidelijkheid te hebben, is de kans groter dat je niet trainingen gaat overslaan. Dit zorgt ervoor dat je je sneller ontwikkelt, en dat je dus eerder resultaat haalt. 

Stel ook doelen op de kortere termijn op

Lange termijn doelen zijn fijn, omdat je echt iets hebt om naar toe te werken, en het goed voelt wanneer je hierin slaagt. Ze zijn echter ook altijd relatief ver weg van waar je nu bent, en daardoor kan het voelen als je niet snel genoeg progressie maakt. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je gedemotiveerd raakt, en daardoor niet optimaal traint.

 

Naast het opstellen van lange termijn sportdoelen, is het daarom ook belangrijk om doelen op de kortere termijn te stellen. Een aantal voorbeelden voor fitnessers zijn zwaardere gewichten gebruiken per trainingssessie, meer herhalingen per oefening, of het uitvoeren van meer sets.

 

Dit kan helpen om je progressie duidelijker te maken, alsmede ervoor te zorgen dat je gerichter traint en dus sneller resultaat behaalt.

Juiste voeding en sportsupplementen

Herstel is een zeer belangrijk onderdeel van sporten. De juiste voeding helpt enorm met het juist herstellen, en sportsupplementen ondersteunen dit. 

 

Als voeding is het bijvoorbeeld van belang om na je training voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor het onderhouden en opbouwen van spieren. Hierbij is het na een training aangeraden om snelle eiwitten te eten. Deze neemt je lichaam snel op.

 

Een whey eiwitshake wordt snel opgenomen, en is dus een voorbeeld van een sport supplement dat je kunt gebruiken wanneer je makkelijk snelle eiwitten wilt consumeren. Voor herstel zijn bepaalde aminozuren, zoals BCAA’s, ook belangrijk.

 

Door goed en juist te eten, zorg je ervoor dat je lichaam zich beter herstelt. Hierdoor kun je de volgende training weer beter presteren en zorg je ervoor dat je sneller progressie boekt. Bovendien is de kans op een blessure lager. Aangezien een blessure je progressie flink belemmert en ervoor zorgt dat je minder snel je doelen behaalt, is het natuurlijk belangrijk dat je dit zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

About the author