migraine

Medicijn tegen migraine? Cannabis als behandeling

Migraine behandelen met cannabis, is het mogelijk? Deze twee lijken in twee compleet verschillende spectrums te liggen en toch biedt cannabis een mogelijke oplossing. Hoe kan zo’n plant nu een positief effect hebben op de heftige aanvallen van migraine? Om een antwoord op die vraag te kunnen geven kijken we in deze blog naar het endocannabinoïdesysteem, dit systeem staat ook wel beter bekend als ECS. In het vorige deel van deze serie hebben we migraine onder de loep genomen, nu kijken we naar de oplossing die cannabis kan bieden voor deze ziekte.

Het endocannabinoïdesysteem

We hebben allemaal een zenuwstelsel, een immuunsysteem en een spijsverteringsstelsel. Daarnaast hebben we ook een ECS. Elk stelsel en systeem vervult een unieke functie. Zo beschermt het immuunsysteem ons bijvoorbeeld tegen ziekteverwekkers. Het ECS is een netwerk dat door ons hele lichaam zit en de taak heeft om andere systemen in balans te houden. Het ECS beschikt over receptoren, signaalmoleculen (dit zijn ook wel endocannabinoïden) en metabole enzymen die deze endocannabinoïden synthetiseren en afbreken. Verschillende soorten cellen maken de endocannabinoïde behoefte aan en worden vervolgens aan ECS-receptoren gebonden om gewenste veranderingen in doelcellen uit te voeren. Zoals we weten wordt migraine vermoedelijk veroorzaakt door een ongewenste prikkeling die een ontsteking veroorzaakt in het gebied van de hersenstam. De taak van het ECS is om deze disbalans in de systemen weer terug in balans te krijgen.

Waar komt cannabis nu in beeld?

Nu dit duidelijk is, wordt het interessant. De wietplant produceer namelijk moleculen, fytocannabinoïden, die in de structuur vergelijkbaar zijn met onze eigen endocannabinoïden. Ze komen in zo’n mate overeen dat ze zich kunnen binden aan ECS-receptoren en zo de enzymactiviteit kunnen beïnvloeden. Onderzoekers hebben een verband tussen de ontregeling van het ECS en migraine ontdekt. Als reactie op de ongewenste prikkelingen en ontsteking starten cellen met het produceren van endocannabinoïde anandamide. Bij observaties bij patiënten met migraineaanvallen werd een verlaagde anandamide-spiegel gevonden. Een lager niveau van endocannabinoïden in het bloed zou voor een ontregeling van het ECS kunnen zorgen. Wetenschappers voeren onderzoeken uit over of de fytocannabinoïden van cannabis een alternatief kunnen zijn voor de variant die door het lichaam zelf wordt aangemaakt.

Smartshop

Ben je benieuwd of cannabis verlichting bij jouw migraineaanvallen kan bieden? Informeer bij een dokter en headshop voor meer informatie over het gebruik van cannabis bij migraine.

About the author