drinkwater

Ons drinkwater heeft niet altijd zo’n goede kwaliteit dan dat we soms denken

Het is algemeen bekend dat water essentieel is voor onze gezondheid en het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende water drinken om ons lichaam goed te laten functioneren. Maar wat als we je vertellen dat het water dat we drinken niet altijd van de beste kwaliteit is? Microplastics, kleine deeltjes plastic, zijn een groeiend probleem in ons water en kunnen ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en het milieu. Hier gaan we samen met Meditech Europe dieper op in!

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze kunnen afkomstig zijn van veel verschillende bronnen, waaronder afval, kleding, verf, cosmetica en autobanden. Deze kleine deeltjes komen in ons water terecht en kunnen grote gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en het leven in het water.

Hoe komen microplastics in ons water?

Er zijn verschillende manieren waarop microplastics in ons water terechtkomen. Een van de belangrijkste oorzaken is afval. Wanneer plastic afval in de oceaan terechtkomt, wordt het afgebroken door de zon en het zout water. Dit proces zorgt ervoor dat het afval afbreekt tot steeds kleinere deeltjes, die uiteindelijk microplastics worden. Daarnaast kunnen microplastics ook in ons water terechtkomen via cosmetica, waarbij kleine plastic bolletjes worden gebruikt als scrubmiddel. Deze bolletjes kunnen na gebruik via de afvoer in ons water terechtkomen. 

Wat zijn de gevolgen van microplastics in ons water?

Microplastics hebben veel negatieve gevolgen voor onze gezondheid en het milieu. Allereerst zijn microplastics schadelijk voor het leven in het water. Vissen en andere zeedieren eten de kleine deeltjes plastic en raken daardoor vergiftigd. Dit kan leiden tot een verstoring van het ecosysteem en kan uiteindelijk ook gevolgen hebben voor de voedselketen.

Daarnaast kunnen microplastics ook gevolgen hebben voor onze gezondheid. Wanneer we water drinken dat microplastics bevat, kunnen deze deeltjes in ons lichaam terechtkomen en schade veroorzaken aan ons immuunsysteem en onze organen. Studies hebben aangetoond dat microplastics kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker en andere gezondheidsproblemen.

Er zijn zat producten die je kraanwater nog een extra keer kunnen zuiveren, om volledig zeker te zijn dat je zelf 100% schoon water drinkt is het overwegen van een Ozon generator het zeker waard!

Hoe kunnen we de impact van microplastics verminderen?

Het verminderen van de impact van microplastics begint bij ons allemaal. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te helpen:

  1. Vermijd het gebruik van producten met microplastics, zoals cosmetica met microbeads.
  2. Beperk het gebruik van plastic voorwerpen, zoals plastic flessen en tassen.
  3. Zorg ervoor dat je afval op de juiste manier weggooit en het niet op straat of in het water achterlaat.
  4. Koop producten die zijn gemaakt van gerecycled materiaal om zo de vraag naar nieuw plastic te verminderen.

Als we willen voorkomen dat microplastics onze gezondheid en het milieu schaden, is het belangrijk dat we ons bewust worden van de impact die deze deeltjes hebben op ons water. Door ons gedrag aan te passen en verantwoordelijkheid te nemen voor ons afval, kunnen we de impact van microplastics verminderen.

About the author