testosteron

Waarom is testosteron belangrijk voor mannen?

Het is voor mannen belangrijk dat zij voldoende testosteron aanmaken, maar waarom precies? Om te beginnen speelt het een belangrijke rol bij het ontwikkelen van primaire geslachtskenmerken, testosteron helpt mannen (en vrouwen) om gezond te blijven. Het beschermt je daarnaast ook nog eens tegen ziekten en voor je hele welzijn is het eigenlijk van belang. Maar het kan zijn dat het te laag is en dan moet je je testosteron verhogen.

Laag testosterongehalte, hoe kan dat?

Er kan sprake zijn van een te laag testosterongehalte, daar kunnen diverse oorzaken voor zijn. Het is mogelijk dat je te weinig beweegt. Als je genoeg beweegt dan houd je vanzelf je testosteron op het juiste niveau. Chronische stress kan ook een oorzaak zijn van een te laag testosterongehalte. Er kan ook sprake zijn van een tekort aan nutriënten, dit wil dus zeggen dat je voeding een grote rol hierin speelt. Een ander belangrijk aspect wat niet over het hoofd gezien mag worden is overgewicht. Als er sprake is van een te hoog lichaamsgewicht en een te hoog vetpercentage, dan draagt dat bij aan de ontwikkeling van een tekort aan testosteron.

Zo verhoog je je testosteron!

Als je eenmaal weet dat je testosteronspiegel te laag is, dan is het tijd om daar wat aan te doen met deze tips:

  • Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers.
  • Eet veel groenten fruit, maar ook noten en granen. In deze producten vind je volop vezels en antioxidanten.
  • Gebruik meer onbewerkte vetten tijdens het bereiden van je eten. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig om zo testosteron aan te maken. Kies voor gezonde en enkelvoudige onverzadigde vetten (denk aan olijfolie en noten).
  • Je hebt voeding nodig die je energie geeft, waarom? Omdat je lichaam calorieën nodig heeft om zo je spijsvertering op gang te houden.
  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk alcohol drinkt.
  • Vette vis eten is zeker een aanrader, dit omdat vette vis rijk is aan omega-3 vetten.

Aan de hand van deze tips kun je zelf aan de slag om je testosteronspiegel te gaan verhogen. Het is ook verstandig om een dokter in te schakelen als je testosteronspiegel extreem laag is.

About the author